Cava este cel mai cunoscut spumant al Spaniei și se compune dintr-o serie de soiuri native, printre care Macabeu (Viura), Xarel-lo și Parellada. Profilul său aromatic asemănător cu cel al unei șampanii non-vintage este cu adevărat impresionant alături de preparate spaniole precum tapas sau paella, dar Cava se potrivește foarte bine și cu mâncare mexicană sau cu alte preparate ce conțin fasole roșie. Variantele Brut și Brut Nature sunt standard pentru un vin Cava, care în general se dezvăluie proaspăt și fructat, în timp ce varianta de Cava Rose aduce în plus arome de zmeură, piersici și flori, date de adaosul de struguri Garnache, Monastrell sau Pinot Noir. Un Cava vintage sau învechit, pe de altă parte, aduce cu el arome de nuci și migdale cu totul speciale, pe care doar un cunoscător le poate aprecia la adevărata lor valoare. De obicei, degustarea unui Cava se face la 3-7 grade Celsius, din pahare tip flute, iar vinul nu necesită decantare înainte de servire.