VIN LICOROS 75cl / 19% COD PRODUS: BW0007
Se spune că nu ai cunoscut cu adevărat tradiţia vinurilor fortificate spaniole până nu ai savurat un sherry Amontillado. În acest sens, Don Zoilo propune un Amontillado de 12 ani, dublu învechit, o dată biologic sub strat de drojdii şi odată prin oxidare. Orice Amontillado își începe viața ca Fino sau ca Manzanilla, caracterizat fiind prin învechirea biologică sub un strat de drojdie care se formează pe suprafaţa vinului. După această maturare inițială ce durează de obicei între doi şi opt ani, vinul începe o a doua perioadă de maturare în care este expus la oxigen şi astfel, un butoi de Fino este considerat Amontillado imediat ce stratul de drojdie încetează să se dezvolte pentru că nu găsește suficienți nutrienți în vin pentru a supraviețui. Adesea, drojdia este descurajată intenționat, prin fortificarea vinului a doua oară la o temperatură de peste 17 grade. Strugurii Palomino culeşi din Pago Añina şi Carrascal sunt cei care conturează baza acestui vin decantat la rece şi fermentat la 22 de grade, cu filtrare timpurie şi fortificare la 15 grade cu cele mai bune vinuri distilate, procese urmate de învechirea dinamică în sistem tradiţional Jerez Criaderas y Soleras, folosind butoaie de stejar american. Don Zoilo Amontillado 12 ani devine astfel un aperitiv desăvârşit, care se savurează rece şi care poate fi asociat culinar cu brânzeturi, fructe de mare sau jambon.
Notele degustării:
Miros: Note intense de nuci şi alune, asemănătoare cu cele ale unui Fino Sherry.
Gust: Sec, cu o aciditate perfect echilibrată şi arome fine de nuci uscate.
Postgust: Prelung, expresiv, elegant.
Culoare: Ambră aurie.