Francezii folosesc trei soiuri de struguri principale pentru celebrele lor şampanii - Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier, însă rareori sunt folosiţi şi struguri Arbane, Pinot Blanc, Petite Meslier sau Pinot Gris, iar felul în care aceştia sunt combinaţi reflectă caracteristicile şi stilul şampaniei. Dacă eticheta nu conţine niciun stil listat, înseamnă că producătorul a mizat pe un amestec din toți cei trei struguri principali, în stil blanc (alb). Când spunem sampanie alba ne putem referi la Blanc de Blancs, Blanc de Noirs sau la un amestec alb de soiuri coapte în podgorii Premier Cru şi Grand Cru. Blanc de Blancs este de obicei şampania din 100% Chardonnay, definită de arome de miere şi lămâie, în timp ce Blanc de Noirs este şampania în stil blanc făcută 100% din struguri negri Pinot Noir și/sau Pinot Meunier, cu arome dominante de căpșună sau zmeură.