Diferenţiate prin stil, vechime şi nivelul de dulceaţă, şampaniile strălucesc mereu în degustarea ce redă din plin caracteristicile de terroir şi savoir faire-ul franţuzesc. Toate șampaniile sunt etichetate ca fiind Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra-Dry, Dry și Doux pentru a indica nivelul de dulceață, o dulceaţă diferită de cea a unui vin prin faptul că implică un „dozaj” ce constă într-un amestec de vin și zahăr sau must de struguri, adăugat la finalul celei de-a doua fermentații. Fără dozaj, aciditatea unei şampanii ar fi atât de mare încât ar fi imposibil de băut, de aceea producătorii optează pentru îndulcirea ei. În categoria sampanie Brut este cuvântul cel mai des folosit pe etichetă şi asta pentru că cele mai multe licori au un nivel Brut de dulceață. Șampania Brută se defineşte prin note crocante şi fructate, accente de unt și mineralitate, este efervescentă natural şi are o aciditate ridicată.