Celebre pentru aromele nobile şi perlajul ireal de fin şi de cremos, şampaniile franţuzeşti îşi extrag de obicei esenţa din trei soiuri de struguri principale - Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier, rareori fiind însă folosiţi şi struguri Arbane, Pinot Blanc, Petite Meslier şi Pinot Gris. Felul în care strugurii sunt combinaţi creează stilul şampaniei, iar stilul roz este de obicei obţinut prin combinarea șampaniei blanc cu o cantitate mică de vin roșu Pinot Noir sau Pinot Meunier. Vinul roșu făcut special pentru șampanie diferă însă de cel obişnuit, fiind foarte acid şi cu taninuri reduse, scopul său fiind acela de a oferi şampaniei arome pure de căpșune şi zmeură. Majoritatea producătorilor folosesc cel mult 10% vin Pinot Noir pentru a crea sampanie rose fiind inspiraţi de reţeta primei şampanii rosé din istorie, creată în 1818 de Veuve Clicquot prin combinarea şampaniei brute cu vin roşu de Bouzy.