Chardonnay-ul este cel mai plantat soi de struguri de vin alb din lume şi dă naştere unor vinuri atât de diferite încât, uneori, doar un cunoscător îl poate recunoaşte în buchet. De la celebrele şampanii Blanc de Blancs la Chardonnay-uri învechite sau neînvechite, acest soi pare că mereu are un alt secret de dezvăluit. Un vin alb Chardonnay din California, Burgundia sau Australia îţi va face cunoştinţă cu Chardonnay-ul învechit, cremos şi vanilat, splendid alături de scoici, halibut şi preparate cu ciuperci sau porumb, în timp ce un Chardonnay de Chablis sau unul din Chile sau Noua Zeelandă te va răsfăţa cu arome tinere, crocante şi minerale, perfecte alături de fructele de mare crude, sushi, pate sau risotto cu legume. În funcție de cât de copți au fost strugurii la momentul recoltei, aroma unui vin Chardonnay liniştit şi neînvechit poate arăta note de lămâie și mere verzi sau chiar de ananas și smochine.