Crearea blendurilor e o artă pe care vinificatorii o folosesc adesea pentru a crea capodopere gustative, iar şampaniile sunt poate cel mai bun exemplu în acest sens. E foarte important să cunoşti bine fiecare soi pentru a obţine o aromatică perfect echilibrată. Crearea unui vin alb dintr-un amestec de soiuri e o provocare creativă pentru orice vinificator, iar de-a lungul tipului, unele amestecuri au devenit celebre în categoria vin alb cupaj şi sunt şi acum îmbuteliate de crame cu renume. Dintre acestea, Bordeaux alb, Sauternes sau Rioja alb sunt cele mai populare. Un blend alb trebuie să conţină mai mult de un soi alb în compoziţia sa şi se obţine din diferite varietăţi fermentate individual înainte de amestecare. În cazul cupajelor noi, găsirea combinației potrivite necesită încercări repetate de cupajare în care vinificatorul degustă vinul până se obţine rezultatul dorit. Majoritatea amestecurilor albe au arome de citrice și fructe albe şi, în funcţie de bogăţia aromatică ce le defineşte, acestea se savurează la o temperatură de 3-7 grade Celsius sau 7-12 grade Celsius.