În funcţie de soi şi de metodele de vinificare alese, un vin alb poate fi uşor şi suculent, definit de o aromă crocantă, aşa cum poate fi ierbos şi cu nuanţe de ardei sau uscat şi intens, aromat cu accente vanilate, dar şi dulceag ori foarte dulce, cel din urmă fiind etichetat ca vin desert. Vinificarea în alb presupune o fermentaţie la temperatură mai joasă decât în cazul vinurilor roşii, ceea ce implică şi păstrarea aromelor mai delicate din struguri, cum ar fi cele florale. În cazul vinurilor albe, vinificatorul controlează nivelul de dulceață, astfel că dacă dorește să obţină un vin ușor dulce sau demidulce, opreşte pur și simplu consumul de zahăr al drojdiei, iar zahărul rămas poartă denumirea de zahăr rezidual. În general, vinurile albe se consumă tinere, pentru prospeţimea lor, însă sunt şi vinuri albe maturate pe o perioadă lungă de timp, al căror profil aromatic devine cu totul special.