Crearea unui vin roşu dintr-un amestec de soiuri e poate una dintre cele mai creative provocări pentru un vinificator şi asta pentru că procesul înseamnă mai mult decât simpla punere laolaltă a mai multor soiurilor de struguri. Există un proces riguros de selecție a celor mai bune butoaie, iar deseori se mizează pe amestecuri deja celebre pentru a obţine un vin rosu cupaj. Amestecul de Bordeaux e cel mai des folosit şi defineşte un vin mediu-corpolent cu arome de fructe negre, tabac, fum şi grafit, extras din Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot şi Malbec. Châteauneuf du Pape este un alt blend franţuzesc celebru, descris de arome de cireşe, zmeură, piele şi trandafir, care îşi conturează personalitatea din soiuri precum Grenache, Syrah, Mourvèdre, Bourboulenc, Cinsault, Clairette, Counoise, Muscardin, Picardan, Piquepoul, Roussanne, Terret Noir şi Vaccarèse, în timp ce Super Tuscan-ul este amestecul roşu favorit al italienilor, plin cu fructe albastre, cuişoare şi piele, la baza căruia regăsim Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Syrah şi Cabernet Franc.