Un soi foarte popular în Puglia, Primitivo dăruieşte în general vinurilor arome ample de fructe negre, un nivel crescut de alcool, aciditate scăzută și taninuri liniştite. Aromatica unui vin rosu Primitivo diferă însă în funcție de cât de copți sunt strugurii. În vinurile din zonele mai reci, buchetul este de obicei suculent şi abundă în fructe roșii, iar în zonele mai calde, aromele duc spre fructe negre profunde. În ambele situaţii însă, condimentele bogate şi o notă de piper sunt nelipsite. Cine face, aşadar, cele mai bune vinuri Primitivo? Italia şi California, care de altfel deţine şi cea mai mare zonă populată cu acest soi pe care îl numeşte Zinfandel în Lodi, Paso Robles, North Coast şi Sierra Foothills, apoi Croaţia, Australia, Chile, Canada şi Africa de Sud. O variantă splendidă a soiului regăsim în vinurile Primitivo di Manduria Dolce Naturale, produse din struguri culeşi târziu, după ce au înmagazinat o cantitate mare de zahăr în boabele lor.