Categoria de vin spumant rose este una cu totul aparte, definită de arome efervescente şi pline de nuanţe. Rose-ul spumant vine în mai multe stiluri și se produce din câteva varietăţi de struguri, într-un spectru larg al nivelurilor de dulceață. Multe dintre vinurile spumante albe renumite sunt de asemenea create şi în variantă roz, mai ales şampaniile, vinurile Cava şi cele pétillant-naturel. O şampanie rose e produsă de obicei din şampanie albă amestecată cu vin Pinot Meunier sau Pinot Noir şi se învecheşte cel puţin 15 luni, din care 12 pe drojdie. O Cava rose pe de altă parte permite orice soi alb autorizat plus Garnacha, Monastrell, Pinot Noir și Trepat, iar învechirea se face diferit pentru Cava rosado de guarda, reserva sau gran reserva. Pentru un pétillant-naturel ori un vin spumant rose obişnuit, soiurile, producţia și învechirea sunt mai flexibile. Generic, un vin spumant rose e definit de arome de fructe roșii, cireșe, citrice și flori albe.