Single malt-urile provin de la o singură distilerie şi nu conţin nimic în afară de apă, drojdie și orz malțat, fiind maturate minimum trei ani și o zi în butoaie de stejar pentru a deveni Single Malt Scotch Whisky. Atunci când vorbim însă despre diversitatea regiunilor de whisky Islay este zona asociată cu aroma de turbă, devenită iconică prin intermediul unor distilerii precum Ardbeg, Laphroaig sau Lagavulin, care oferă o varietate splendidă de licori afumate. Solul din Islay este compus în mare parte din bancuri negre şi compacte de turbă, de aceea o bună parte a apei de pe Islay este maro. Briza sărată usucă turba şi îi oferă accente de alge marine, toate acestea definind în final whisky-urile din Islay, mai mult sau mai puţin. Dar fumul intens nu este singurul atribut ce descrie un whisky din Islay, unde există şi licori mai puţin afumate, aşa cum este cazul distileriilor Bunnahabhain, Bruichladdich sau Bowmore.